EAT ME


Taas se aika vuodesta kun joku täällä ruudun takana yrittää epätoivoisesti korjata ruokailutottumuksiaan. En tiedä olenko ainoa mutta aika ajoin poden kyllä huonoa omaa tuntoa siitä mitä syön tai syötän lapsilleni. Viime viikonloppu meni meillä ystäväni Tiinan luona. Me herkuteltiin pizzalla, hampurilaisilla ja kakulla. Lieneekö syy ollut se että matkanteko vähän tyssäsi neljän seinän sisälle kun yksi pieni porukasta sai mahataudin ja minä podin flunssaa,  piti siis päästä helpolla. Oli ihanaa käydä vaikka emme ihmeitä tehneetkään tai edes maailmaa parannettu;) Sunnutaina jatkoimme vielä Lempäälään yksille synttäreille ja siellä on aina niin mahtavat tarjoilut että pelkillä silmillä ei pysty syömään vaan on ihan pakko avata se suukin. Olo oli vielä maanantainakin aika turpea, joten eilen sitten sain niskasta kiinni sen 1274667802 kerran ja ruokakaupasta otettiin vain antieineksiä;) Lapset oli yllättävän kokeilunhaluisella tuulella ja tekivät pekoni-mustikka leivät iltapalaksi. Oli kuulemma hyvää. Itse tyydyin ihan vaan marjoihin, siemeniin ja kermavaahtoon. Nyt sitten vain yritän kehitellä kuinka saisin HALVALLA toteutettua tätä missiota terveellisyydestä viidelle hengelle, ilman super-hyper vehnänalkio ja raakaruoka kikkailuja. Taidetaan syödä vaan tomaatit tomaattina ja lihat lihana jne... Ja kun siitepölykausikin lähenee niin meikäläisen täytyy jättäytyä taas viljoista ja sokerista. Se oli viime kesänä ainoa keino mikä helpotti oloa ja antoi mahdollisuuden olla ilman tokkuraista lääkitystä. Jos siis sellainen vaivaa niin kanattaa kokeilla ihan pari päivää auttaako itselle.
PS: Jos joku tietää blogin tai sivuston josta löytyy halpoja, helppoja ja terveellisiä ruokaohjeita niin otetaan ilolla vastaan!

It´s again the time of the year when we try to start healthier life. I have done it a zillion times, but now I feel so full of €%#"? after our pizza-burger-cake weekend  at Tiinas place. Oh it was fun but now I have to HAVE TO take the next step.  Nothing too fancy, now rawfood, not only vegetables. Just pure and organic food as it is. Too bad we live in Finland so it won´t be inexpencive. So if you know some nice blog or site where I could find simple, healthy and cheap recipes, please let me know:)

Photo credit: Riikka Kantinkoski

28 comments:

 1. These pics look delicious! :-)

  ReplyDelete
 2. Mahtavia kuvia!!

  ReplyDelete
 3. Mmmh, now I got hungry.. :)

  ReplyDelete
 4. There's a dutch site www.allerhande.nl where you can find great recipes, but well...it's in Dutch...

  ReplyDelete
 5. All this color... just amazing.

  ReplyDelete
 6. You are k i l l i n g me with these photos! It looks soo good! most things taste a 100 times better if you take time to prepare them with care!

  ReplyDelete
 7. Kuulostaa tutulta!

  Meillä syödään molempien lasten allergioiden takia täysin viljatonta ruokaa. Käy katsomassa joka maanantai ilmestyvä viikon ruokalista osoitteessa locker301-320.blogspot.com.

  Ei minun reseptit nyt mitään supergurmeeta tai superterveellistä ole mutta helppoa lapsiperheruokaa, joka on maistunut meille.

  Niin ja kiitos viihdyttävästä blogistasi :)

  ReplyDelete
 8. Lovely beautiful food!

  ReplyDelete
 9. Aivan älyttömän herkullisen näköisiä kuvia! :)

  ReplyDelete
 10. Anonymous4/18/2012

  Siis ihanko tosi että siitepölyaikana jätit sokerin ja viljan pois ja olo oli parempi? Ehdottomasti kokeilen jos siinä on perää. Minkälaista lääkitystä olet sitten aijemmin käyttänyt ? Mulla menee zyrteciä ja nenäsumutetta päivittäin..

  Tyyne

  ReplyDelete
 11. I love The Post Punk Kitchen and 101 Cookbooks

  http://www.theppk.com/
  http://www.101cookbooks.com/index.html

  ReplyDelete
 12. I know exactly how you feel. We go through the same cycle of slacking and eating bad food because we're in a hurry and then we get to sick of it and buy a bunch of healthy food to eat for a week. And the the cycle continues.

  Good luck though and if I come across a good website, I will be sure to let you know!

  ReplyDelete
 13. They all look so pretty and pure though.. smitten kitchen and sprouted kitchen are great. I've loved any recipe from there.

  ReplyDelete
 14. yummy! :D I feel hungry right now haha

  recipe from me:
  recipe for two persons
  Fry half of medium size onion in olive oil
  when browned add half a package crushed spinach
  Add 3 cloves of garlic (finely chopped)
  fry for a while
  Add a 150 g cream (12%)
  Add basil, orig, thyme, pepper and salt to taste
  Add 10 grams of cheddar and wait until it melts stirring

  Meanwhile, cook pasta

  ReplyDelete
 15. You always feel so much better eating well. Here's a link http://eatwellnz.co.nz/nutrition/eat/recipes

  ReplyDelete
 16. Onko se todella niin, että hyvin syöminen (tuoreista raaka-aineista valmistettu ruoka), ei valmistuokia on kalliimpaa kuin einesten pisteleminen? En ihan heti allekirjoittaisi, pitäisi oikein tehdä testiviikko joksus. Meitä on viisi. Ikinä ei osteta kotiin eineksiä, ei ole vuosikausiin ostettu. Nyt tulee täyteen myös pian 1,5 vuotta niin että kaikki leipä on itse tehtyä. Mitään kaupan lisäaineleipiä ei osteta. Näkkäriä joskus.

  Helpoin tapa poistaa valmisruoat ostoskorista on perehtyä niiden sisältöön (tai katsoa vaikka muutama provovideo). Esim. kana tai lihajauhetuotteita en voi ko. syystä ostaa tai voi syöttää lapsille.

  Tee isoja annoksia kerralla viikolla. Puolet pakkaseen tai seuraavan päivän lounaaksi pikku muunnoksella. Suosi niitä raaka-aineita, jotka silloin ovat tarjouksessa (usein esim. hevipuolella on hyviä tarjouksia). Samoin lihaa ja kalaa voi ostaa isompia satseja ja pakastaa osan.

  Me ollaan nyt myös käytetty muutamasti tätä: middag.fi. Hyvät raaka-aineet ja reseptit ja helpotusta arkeen. Mielestäni hinta ei huimaa. Meidän perhe syö koko viikon tuolla 5 päivän tilauksella.

  Ja upeita kuvia!

  ReplyDelete
 17. MMm, looks jummy! Nice photos, really liked your blog, now Im following you ;-)

  ReplyDelete
 18. Sehän siinä onkin, kun einesruoka on helposti halvempaa, kuin kunnollinen, itsevalmistettu, ruoka. Me ollaan monesti mieheni kanssa puhuttu, että eineksiin pitäisi laittaa jokin haittavero, jolla ne saataisiin kalliimmaksi ja ihmiset taas tekemään ruokaa itse!

  Mä suunnittelen aina viikon ruokalistan etukäteen (kurkkaan päiväkodin ja miehen työpaikan ruokalistan aina suunniteltaessa, ettei tule "päällekkäisyyksiä") ja kaupassa käydään varsinaisesti kerran viikossa. Maitoa käyn ostamassa kerran viikon aikana (ja toki nyt silloin ostan jotain jos puutteita on..), koska luomumaito ei säily viikkoa.

  Me siis syömme luomuruokaa, niin paljon kun mahdollista, mutta silti pysyy ruokaostokset mielestäni ihan kohtuullisina (reilu 100 euroa, mutta alle 150 viikossa). Meitä ei kylläkään ole viittä, mutta uskon, että nimenomaan isojen määrien tekeminen tulee vielä halvemmaksi.

  Meillä syödään samaa ruokaa aina 2 päivää..joskus saatain vähän muunnella ruokaa seuraavaksi päiväksi, mutta harvoin. Esim. lisäkesalaatin muutoksilla tai jälkkärin (juu..me syödään aika usein jotain jälkkäriä..mutta pieniä annoksia..) muutoksela saa jo eroa annokseen.
  Suosin aika paljon keittoja; helppo muutella vaikka miten ja kun jaksaa itse pilkkoa juurekset, niin tulee superhyvää helposti. Ja siinä tulee paljon kasviksia syötyä..nyt ei tietty juurekset enää ole parhaimmillaan, mutta pian tulee kesäkurpitsat ja kukkakaalit yms. Ja niistä saa myös huippuhyviä keittoja! Muutenkin hyvin perusruokaa syödään..esim. kaalipata on helppoa, halpaa ja hyvää!

  Suunnittelussa on myös se hyvä, että silloin tulee harvoin niitä tilanteita, että "nyt on kiire, äkkiä vaan jotain mättöä!", sillä yritän huomioida menot jo silloin kun mietin mitä ruokaa tehdään. Esim. meillä ei koskaan tehdä keskiviikkona ruokaa, koska silloin on muskaripäivä ja kiire, joten ruoka tehdään tiistaina ja se on sitten keskiviikkona valmista.

  Lapset syö mielestäni kaikkia hedelmiä ja kasviksia tosi hyvin, kun ne pilkkoo pieneksi (tai oikeastaan ne syö mitä vaan, kun ne on pilkottu pieneksi) ja ehkä vielä seivästetty hammastikkuihin tms. Joku voi pitää huijaamisena..minä en :)

  Leipää leivotaan myös paljon itse, tai sitten ostetaan kaupasta luomuruisleipää, mutta leipää syödään aika vähän meidän perheessä. Leipä ja päälliset on mielestäni myös aika hintavia..ei me siksi olla leipää "jätetty" pois, vaan koska mielestäni puuro täyttää varsinkin lasten mahaa paremmin kun leipä. Iltapalalla yleensä on puuroa, niitä on niin helppo laittaa isompikin määrä ja valikoimaa on niin paljon, että! Kaverina meillä menee hedelmät,pakastetut marjat tai hillo. Harvoin jaksan mitään mehukeittoa vääntää kaveriksi. Aamupalalla on aina myös puuroa, silloin tulee nimittäin leipää syötyä vähemmän.

  Enkä koe nipottavani tässä ruokajutussa, vaan olen miettinyt näitä asioita lähinnä siksi, että saisin perheelle juuri laadukasta, hyvää, tervellistä ja edullista ruokaa. Kyllä meillä syödään paljon juustoja, monesti jotain "roskaruokaa" joka kuitenkin tehdään itse (pitsat, hampparit..), viikonloppuisin paistetaan aamuisin pekonia ja munia jne. Mutta mukana on aina hedelmiä tai kasviksia, siemeniä jne.

  I

  ReplyDelete
 19. Jatkan vielä..
  Itse tykkään ruuanlaittamisesta, vaikken mikään mestarikokki olekaan ja usein otan ohjeet vaan suoraan netistä..kun on kerran tehnyt osaa sitten itsekin vähän muokata..

  Sämpylöiden tekemiseen itse, mulla on sellainen vinkki, että valmiissa ohjeissa on aina ihan liikaa jauhoa. Mä laitan tosi vähän..monesti ehkä vaan puolet siitä mitä ohje sanois..sitten kohoamisen jälkeen lömpsäyttelen lusikalla löysän taikinan pellille kakkaroiksi..ei ne nättejä ole, mutta ihanan pehmeitä kun ei ole liialla jauholla kohotettu. Ja mukaan aina jotain siemeniä, leseitä tai puuroryynejä, niin tulee vähän rouheutta!

  Mä olen miettinyt, että haluan mieluummin syödä hyvää ja laadukasta ruokaa vähän, kuin epäterveellistä paljon. Tietty ei lapsia, tai itseäkään, kuulu nälässä pitää, mutta kunnon ruoka pitää nälän myös poissa pidempään kun einesruoka, jossa on helposti paljon nopeita hiilareita..nälkä lähtee, mutta tulee pian takaisin..toista se on esim. keitossa, jossa on paljon juureksia jne.

  Ja kun alkuun pääsee, ei tee edes mieli einesruokka! Usko vaan! (Joskus me käydään Mäkkärillä..ehkä kerran kuussa tai kahdessa..kyllähän se hyvältä maistuu, mutta sitten aina kun ollaan kotona tehty burgereita tai jotain muuta hyvää ruokaa, niin todetaan, että olipas tää paljon parempaa!) Voimia ruokaremonttiin, kevättä kohden se on tosin aika kivaa, kun tosiaan tulee kaikki ihanat vihannekset yms.

  Ja valokuvaajanahan voisit vielä miettiä sitä, että einesruuasta ei koskaan saa noin kauniita kuvia! (Muistan, että olet maininnut, ettet jaksaisi kovasti ruokaa kuvata, mutta esteettisyyttä on tässä kunnon ruuassa kuitenkin rutkasti enemmän!)

  ReplyDelete
 20. Kiitos kaikki:)) Tästä on hyvä jatkaa!
  Thank you all. We have a good start!
  Tyyne: Joo siis todellakin auttoi! Tarkoitus perät mulla oli alkuu hiukan toiset, sillä meillä oli häät viime kesänä, mutta kun olin ollut päivän ilman hiilareita niin seuraavana päivänä oireet oli poissa! Nyt oon joutunut muista syistä ravaan allergialekurilla ja kysyin onko tässä perää niin se ei tavallaan halunut ottaa kantaa, mutta sanoi että viljoilla ja heinillä on joku sama vaikuttajajuttu ja sit heinänuhan aikaan ilmeisesti mulla menee oman kropan vastustuskyky siltä osin yli ja siksi ainakin viljojen jättäminen pitäis vaikuttaa.

  Jennifer/A Merry Mishap: Well you know what I´m talking about. I have so bad selfcontrol that I´m very jelous to those people who can do it daily, weekly, monthly ect.... I give you hint also if I found out some great site:)

  Noora ja Veera: Kääk kun olette aktiivisia naisia! Mulla on kyllä ollut ajatuksena tehdä leivät itse, mutta toi kuvan kokeilukin meni ihan plörinäks. Ens kerral kokeilen tota jauho vinkkiä:) Toiseks mä en vaan kertakaikkiaan välillä pysty syömään samaa ruokaa paria päivää kun se tarkoittaa sitä että pitää syödä sitä neljä kertaa koska ollaan kotona lasten kans ja ruokaa pitää tarjota viisi kertaa päivässä. Tuntuu että tää on yhtä ruuanlaittoo ja sis tykkään tehdä ruokaa, mut kun siit on tullut sellainen jokapäiväine työ niin hohtohan siitä on mennyt. Siks välillä skippaan ja oon löytäny kaks paikkaa läheltä joissa lapset saa 1-3e aterian täyttä kotiruokaa. Ja ei me tääl kotona siis pelkkiä eineksiä oo syöty ja on kyl tehty ihan makaroonilaatikot, jauhelihakeitot ym. Mut tuntuu että heti kun tekee ruokaisampia salaatteja ja käytää kasviksia, hedelmiä ja marjoja reilummin ja monipuolisemmin niin heti on kauppalasku huipussaan. Harmittaa kun välipalaksikin on helpompi(taloudellisempi) ostaa se jugurtti ja leipä, kuin että tekisi hedelmäsalaatin.
  En kyl muista et oisin sanonut etten jaksa ruokaa kuvata, koska musta ruuan kuvaaminen on aivan ihanaa! Ja odotan innolla kun pääsen takas töihin ja ruokakuvauksien pariin:) Se että esittelisin niitä täällä on sit asia erikseen, mut esim kun yrittää jotain tällaista muutosta niin siihen saa kyl potkua ottamalla kuvia ja tavallaan sparraa itseään siten ruokaremonttiin ja sen jatkumiseen:)
  Yritän ottaa kaikista vinkeistä vaarin ja kurkata middag sivua. Se on tosin ehkä parempi työssäkäyvälle perhellee kuin kotona olevalle, sillä sitä ruokaa syödään tosiaan se viis kertaa ja kaks kunnon ateriaa ja toi näytti kattavan vaan sen ilallisen. Kun palaan kesänlopussa töihin niin voi tulla kyllä käyttöä:)

  ReplyDelete
 21. Vielä senverran minäkin lisäisin, että jos sama ruoka useaan otteeseen tökkii niin tässä hyvä niksi: esim. Ruskista vaikka kilo jauhelihaa kerralla, mausta yms. ja laita puolet suoraan jääkaappiin. Samoin keitä 2 pasta-annosta -> perusruoka makaronia ja jauhelihakastiketta. Seuraavalla lounaalla tee pastasalaatti (jusutoa tai tonnikalaa kylkeen) ja päivällisellä esim. tortilloja jauhelihatäytteellä.

  Ja Middagin annokset oli tosi reiluja, meillä tulee jokaisesta kokkauksetsa 1,5 ruokaa. Ja pikkuisen jatkettuna juuri noin lounas ja päivällinen joka päivälle. Eli kantsii kokeilla kun sattuu kivan oloinen lista kohdalle.

  Me ollaan myös 4 päivää viikosta kotona, joten ruokarumba on tuttua :) ja työssäkäyvä säästää pitkän pennin jos vaihtoehtona on lounasruokailu jossain tai mukaan laitetut eväät.

  Tsemppiä!

  ReplyDelete
 22. Anonymous4/19/2012

  Kaalilaatikko. Halpa, hyvä ja terveellinen. Ja maistuu saletisti kaikille. (Onnille ei suurena herkkuna mutta kuitenkin. ) -M-

  ReplyDelete
 23. Ehkä muistan väärin..kerran kun tavattiin RTIF:n merkeissä muistelin, että sanoit että oot kuvannut niin paljon ruokia, ettei se ole enää niin mieluista... No, anyways...
  Uskon, että ruuanlaitto alkaa nyppiä, kun niin paljon pitää laittaa..onko teillä iso pakastin? Yksi tuttavaperhe tekee aina sunnuntaina kaikki viikon ruuat, sillä muuten heillä ei ole aikaa..sitten he vaan pakastavat ne oikeankokoisiin annoksiin ja sieltä syövän viikonmittaan. Se on tietty hirveä urakka kerralla..10 ruokaa, jos arjeksi tekee 2xpvä, mutta helpottaa/nopeuttaa arkea ja sitten ei tarttisi syödä samaa ruokaa aina neljää kertaa..tai jos vaikka tekeekin 2 ruokaa per päivä, niin kokeilisi tehdä niitä kahden päivän tarpeiksi, niin säästyisi sentään joka toinen päivä ruuanlaittamiselta...
  Yhteen aikaan tein aina niin, että pistin viikonloppuaamuisin kellon soimaan n.1h ennen kun yleensä herättiin. Kävin nopeaan pyöräyttämässä sämpylätaikinan liinan alle kohoamaan ja sitten kömmin takaisin sänkyyn vielä torkkumaan siksi aikaa että muut heräilivät. Siinä olikin taikina sitten sillä aikaa kohonnut, eikä mennyt pitkään kun tosiaan paistoin ne tuoreet sämpylät sitten aamupalalle..
  Hedelmät on kyllä kalliita..mutta kesä tulee ja sitten on hyvä pakastaa ihan törkeät määrät marjoja joita voi sitten syödä vuoden mittaan..
  Meillä maistuu myös "terveellisempänä" väli/iltapalana luomu luonnonjugurtti, johon laitan vähän juoksevaa hunajaa makeutta antamaan ja sitten pilkon mukaan jotain hedelmää..tulee syötyä hedelmiä, mutta niitä "ei tarvita" niin paljoa, kun ovat jugurtin kaverina..marjat käy tietty kanssa..ei ole kamalasti sokeria eikä niitä lisäaineita..

  ReplyDelete
 24. Anonymous4/19/2012

  Tuoreet kasvikset ovat talvella kalliita, ei siitä yli pääse. Mutta juurekset ja monet hedelmät ovat edullisia. Kesällä sitten enempi salaatteja, tomaatteja, yrttejä jne.

  Mä keitän tai paistan pannulla/uunissa/leivinuunissa lihaa/kalaa/kanaa ja maustan niitä aina eri tavoin, niin se jo tuo vaihtelua. Aasialaistyyliin tai italialaiseen tyyliin tms. Lisäksi meillä on keitettyjä tai wokattuja vihanneksia, maustettuina tai maustamattomina. Kiireestä ja viitsimestä riippuen joko tuoreita tai pakastevihanneksia. Esim. ruusukaalta tai parsakaalta tai vihreitä papuja tai parsakaali-kukkakaali-porkkanaa, wokeissa lisänä mitä milloinkin: erilaisia sipuleita, paprikaa, kesäkurpitsaa, maissia, sieniä...

  Syömme noita kasviswokkeja pääruokanakin esim. raejuuston, juustoraasteen tai pähkinöiden kanssa.

  Yllä olevat on helppo tehdä. Lisukkeeksi teen usein niin, että samalla kertaa raastan yleiskoneella 2 erilaista raastetta kannellisiin rasioihin. Vaikkapa punakaalta ja omppua toiseen, toiseen porkkanaa ja kaalta. Säilyvät muutaman päivän, joten on helppo ottaa valmiina rasiasta tarvittava määrä eri aterioilla. Noita kahta eri raastetta voi myös sekoittaa keskenään salaattikulhossa neljän lajin raasteeksi. Tai kerralla tarjottavaan raastesatsiin voi lisätä appelsiinia, rypäleitä, tomaattia, ananasta tms vaihtelun vuoksi ja jos aikaa on.

  Raastejämät voi laittaa wokkiin tai kasvissosekeittoon tai munakkaaseen tai raastepihveihin...

  Mun makuun ovat kasvissosekeitot kookosmaidolla. Samoin lohikeitto kookosmaitoon on hyvää. Ja kaikkiin perusliha-, kana-, jauheliha- jne. keittoihin mä vaan pilkon (tai otan pakkasesta) runsaasti erilaisia kasviksia.

  Ja onhan kaikki lindströminpihvit, kuorrutetut kasvikset, täytetyt kasvikset, kaalilaatikot, hernekeitot...

  Mä ajattelen niin, että edullisia ja sopuhintaisia ruoka-aineita runsaasti, kalliimpia elintarvikkeita sitten pikkuisen :) Tai jos tänään syödään hintavasti, niin huomenna jotain edullista, vaikka pinaattikeitto +munia.

  Meillä lapset(kin) tykkäävät salaattibuffetista. Siinä myös niin, että on runsaasti tarjolla vaikkapa noita perusraasteita, jäävuorisalaattia, kurkkukuutioita, munalohkoja, satsumaviipaleita, papuja, raejuustoa. Lisäksi vähän avokadoa/jotain erikoisempaa juustoa/pähkinöitä/katkarapuja/marinoituja sieniä/salamia/pekonia/kinkkua/... +itse sotkettu salaattikastike.

  Herkullisia kuvia postauksessasi, nam! Ja mielenkiintoinen tieto viljan vaikutuksesta siitepölyoireiluun!

  ReplyDelete
 25. Löysin tämän inspiroivan ruokablogin vastikään, voisit tykätä: http://mynewroots.blogspot.co.uk/

  ReplyDelete
 26. Anonymous4/24/2012

  Check this ebook ... plant-based whole foods :) Yum!
  http://eatawesome.ca/

  ReplyDelete